Jag sommarjobbade totalt 7 år på kartongfabriken i Fors, samhället där jag växte upp och där jag numera bor. Jag började jobba där som 18 åring och som lokalvårdare, ett jobb som passade mig alldeles utmärkt. Ofta fick jag frågan – Vad sysslar du med annars då?

Svarade att jag gick på konstskolor , det svaret gav inte upphov till några följdfrågor.

Jag sommarjobbade under min studietid, men när skolorna var över så flyttade jag tillbaka till Avesta och letade genast på en ateljé, jag var orolig att mitt målande skulle försvinna om jag inte höll igång. Fortsatte sommarjobba på Stora Enso och efter mina arbetsdagar målade jag. Jag upptäckte under denna tid att fabrikens område var fyllt av roliga vinklar och vrår. För att få fota på Stora Enso behöver man ett fototillstånd.

Det som är bra med att jobba som städerska är att man rör sig över hela fabriken. Jag visste vem som var VD´n sekreterare och förklarade mitt ärende. Hon förmedlade sedan mitt tillstånd att ta med kameran in på området. Jag fotade många ställen där jag rörde mig. Och jag satte igång med mina tavlor. Tyckte att detta var så pass kul att jag ville göra flera tavlor.

Jag behövde flera foton och även ett nytt fototillstånd. För att visa att jag var seriös i mitt skapande fotade jag av mina färdiga tavlor och stämde träff med Håkan Moldén igen. Han var väldigt positiv och jag fick ett nytt tillstånd. Jag hade en idé om att visa tavlorna på fabriken i en lokal som jag alltid passerade på morgonen till ett manöverrum som jag städade. Jag tänkte att jag kunde köpa lite färg och måla väggarna vita, nu behövde jag inte lägga egna slantar på det. Håkan sa med glädje att han skulle se till att den lokalen blev iordning gjord och jag skulle få ha en egen utställning!!

 

Den glädjen var total och det var så otippat och jag kände att det var ett riktigt flyt.

Utställningen som jag kallade ”Färgfabriken” visades 2003 och en kommentar som fälldes utav en av fabrikens anställda var – men, du kan ju måla!

Jag fick sedan alla tavlor sålda till Stora Enso, de hänger nu lite varstans i fabriken. Riktigt roligt.

Det tog inte så lång tid innan jag blev kontaktad av chefen på Efterbearbetningen i samma fabrik och fick en anställning på några månader som Konstnärlig Utsmyckare. Jag fick utsmycka delar av fabriken med sommarmotiv. Detta gav ringar på vattnet och sen fick jag göra tavlor som skulle vara mer som en förklaring till processen som sker från virke till pappersmassa. Det var en utmaning  och så otroligt roligt.

Nu är detta många år sen jag fick möjligheten att göra detta, blev påmind häromdagen när jag hittade lite foton. Jag får verkligen tacka för förtroendet jag fick och alltid kul att besöka fabriken och se mina verk 🙂