Dalmaseringen

Är det mångkulturella farligt?


Projektet

Hela idén till detta projekt startade 2011 när en besökare på min utställning ”Dalahäst” kontaktade mig och undrade om jag kunde tänka mig att göra en utställning om rädslan för islam/muslimer och vinkla det på ett allvarligt humoristiskt sätt.

Jag tyckte det var svårt. Jag hade noll koll på temat. Visst kände jag till rädslan för islamisering men jag hade inte särskilt stor insikt.

Jag köpte böcker och började läsa. Jag satt och funderade länge på hur jag skulle närma mig temat. Hur hittar jag mitt uttryck?
Det var en dag när jag varit på en föreläsning ”100 dagar efter Utöya” med en vän som också är från Dalarna. Denna vän, Kjell Lenestad hävdar att masar och kullor från dalarna är smartare och mer arbetsamma än resten av Sverige. Vi har skojat mycket om hans teori och den har legat i bakhuvudet. NU kom jag på det.

Det hävdas från vissa håll att olika kulturer inte kan samarbeta eller acceptera varandra utan att det skapas konflikter. Därför är det mångkulturella farligt.

Jag satt och drack kaffe på ett fik i Stockholm när jag hittade min ingång i rädslan för islamisering. Det finns många olika traditioner/kulturer som skiljer sig mellan Sveriges landskap. Vi har flera starka landskap som Värmland, Skåne, Jämtland och Dalarna. Tänk om vi inte kan umgås för att vi har så olika syn på Sveriges bästa och Dalarna får storhetsvansinne…ja, då lär det bli krig.

Med den ingångspunkten så lät jag Dalarna ta på sig rollen som det största hotet och startade den fruktade Dalmaseringen.
I Dalarna finns en hemlig grupp som styr Sverige att bli Swedalarna. Den gruppen är så hemlig att ingen egentligen kan berätta vilka som ingår, men den finns. Masar och Kullor beväpnas och kommer starta krig mot de andra starka landskapen. De kommer bli svåra att övertala till att konvertera till Swedalarna, krig är enda lösningen. Det kommer finnas ett förband med extremister som inte viker sig för något, ett mc gäng. De åker till Stockholm och bygger fäbodar, bl.a. intill Medborgarplatsen. Där spelar de med näverlur vid olika tidslag och som retar upp allmänheten. Alla fäbodar vaktas av små elaka biffiga dalahästar.

Masar och Kullor flyttar in i förorterna och tar över. Husby utanför Stockholm blir så fullt av dalfolk att de byter namn till Dala-Husby (som förövrigt redan finns i Dalarna…)
Sakta men säkert kommer alla hitta och höra att Dalarna anlänt. Alla väntar bara på rätt signal sen kommer inbördeskriget att starta.

Som ni kanske förstår efter att ha läst min fiktiva framtid scenario är att jag verkligen leker med rädslan att islam ska ta över Europa och världen. Att muslimer ska vara mer beslutna och benägna att ta till våld för att släcka kristendomen. Alla dessa riktiga rädslor som människor i världen idag har, är absurda, men de finns. Jag starta med detta 2011 och redan då var ämnet aktuellt. Nu när jag skriver är det början på 2017 och rädslan är större än någonsin. Hur förhåller man sig till det, jag kan bara se två alternativ, humor och kärlek. Jag avslutar denna långa förklaring med en text jag skickade ut till pressen inför min vernissage 2014:

DALMASERINGEN – ETT HOT?

Män från Dalarna är mer aggressiva än andra kulturella grupper i samhället. Dalfolket är ute efter att ta över Sverige genom att skapa stora familjer som i efterhand ska infiltrera vårt land och starta ett inbördeskrig.
De vill inte bli en del av vårt samhälle och de lever på bidrag tillsammans i egna små områden.
Extremism beskriver detta folk bäst och genom deras förkärlek till motorcyklar hotar de sig till uppmärksamhet med sina mc gäng. Men framförallt, de vill inte bli en del av det svenska samhället, de ställer sig utanför av egen fri vilja.

Känns beskrivningen igen?

Med utställningen ”Dalamaseringen” vill konstnären Pernilla Nyman, PN79, med hjälp av tavlor och propagandabilder få oss att öppna ögonen för det bisarra med fördomar och rädslor inför andra kulturer. Utställningen ”Dalmaseringen” är den andra där Pernilla Nyman utmanar olika samhällsfrågor med en dos allvar och humor.
Tidigare satte hon fokus på vargfrågan ur ett dalahästperspektiv. Nu är det rädslan för muslimer och invandrare som hon ger sig in på. Anledningen till det är framförallt Sverigedemokraternas höga opinionssiffror och närvaron av främlingsfientliga och nynazistiska grupperingar i flera av städerna i Dalarna.

Projekt Dalmasering

Dela