Dalahäst

Om rädsla och vargdebatt


Flytten till Stockholm

Jag hade flyttat till Stockholm. När man som jag pratar dialekt märks det extra tydligt när man bara träffar människor med andra uttal. Jag blev Dalarna i min umgängeskrets och Dalarna blev förknippat med det som är hemma på riktigt. Dalahästar, midsommar och rumpmasar. För er som läser det här och inte vet vad det sista är, så är det ett gemensamt namn för dalfolket som bor i nedre delen av Dalarna. Jag är uppvuxen i Avesta, den första staden i Dalarna du kommer till om du åker RV 70 från Stockholm.

När jag flyttade till Stockholm drog vargdebatten igång. Inte pga min flytt, utan för att rädslan för vargen gjorde sig hörd i media. Många jägare från dalarna uttalade sig och hatet bredde ut sig. Det fanns två extrema falanger. Den ena som vill öka vargbeståndet kopiöst och den andra som ville utrota.

Dalarnas arga jägare hördes mest.

Rädslor och retorik

Rädslor är intressant. De använder retorik för att skapa en oro som få inte reflekterar över. Rädslor överdriver och förstorar, hittar genvägar, förvanskar och är ofta svart eller vit. Att vara rädd hämmar individer, stänger ute och gör vi och dem.

Jag följde debatten och senare startade vargjakten. Flådda kadaver kom in till Länsstyrelsen för att undersökas för inavel. Jägaren ville behålla sitt vargskinn. Vargens farlighet för människan blossade upp igen. Jag tyckte det hela var intressant, kunde jag göra någonting av det här?

En stark symbol för Dalarna är Dalahästen. Jag valde att ge hästen tänder, huggtänder. Jag funderade vad detta hat för vargen grundade sig i, den startar ganska tidigt i oss. Vargen är ofta en hemsk figur i barnböcker (om den inte blir snäll efter att Bamse visat sin goda vilja) Vargen är skräcken i Selma Lagerlöfs bok Gösta Berlings saga.

Det finns massor för mig att leka med!

Uppretad Dalahäst

Jag startade hela projektet Dalahäst med en uppretad dalahäst och sen bara fortsatte det. Jag gjorde troféer med hästskinn och hästhuvud att sätta på väggen. Jag gjorde tavlor med fällda dalahästar i skogen. Den blev Dalahästar som åt älgkött och jag gjorde mig själv till jägare.

Under tiden som jag målade så lyssnade jag mycket på P3 Dokumentär. En av dokumentärerna blev extra intressant, det var dokumentären om Folkomröstningen i Sjöbo. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/72429?programid=2519. Här hittade jag samma argument till varför vargen var farlig och varför invandrarna var farliga. Jag började se ett mönster i rädslan. Innan tavlorna och projektet var klart så var jag tvungen att tillföra en bild på Jimmy Åkesson i sin Blekingedräkt där han var ute efter att skjuta dalahästar.

Projektet med Dalahäst var roligt och intressant. Jag fick möjligheten att visa utställningen på Skarpnäcks Kulturhus och jag fick bra kritik.

Projekt Dalahäst

Dela