Min Dalahäst, min upphovsrätt och idé

Användning av andras bilder… Det är ganska klurigt det där. Jag kan vara den som nyttjar andras bilder och jag vet även hur det är när andra använder mina. Jag har hitills varit ganska förskonad från stöld, det kan bero på att jag inte synts så mycket och inte är speciellt känd utanför Avesta…

Den senaste tiden har jag haft två sportklubbar som valt att nyttja min design av Dalahäst, eller förlåt, en sportklubb som gjort en version av logo av min elaka häst, det andra var en tränare som kontaktade mig och ville ha hästen som logo på hockeytröjor inför en cup i april. Jag sa Nej. Tränaren mailade mig igen och skrev att föreningen anlitade en grafisk designer som skulle ta sig an att göra en dalahästlogo. Men jag vet inte om de fortfarande valde min häst som utgångspunkt eller om de gjorde en helt egen… Jag erbjöd mig att göra en version av min häst gratis, men de hade inte tid att vänta på den. Jaja, får se hur det blir med det där.

Samtidigt som jag blir smickrad av att de gillar min idé av Dalahäst  blir jag även irriterad. Svårt det där. Därför är det också skönt med en bra hemsida där jag kan tala om att den elaka dalahästen med vargtänder, den är min idé från start, dom som blir inspirerad av den är i grunden inspirerad av mig 🙂

Därför är det bra med en hemsida med min konst, det gör att fler får se min häst, vilket jag vill och då i min stil, originalet 🙂

 

Så även om jag själv hamnar i ett moment 22 (dvs. vill att folk ska ta del av min häst och gilla den, men inte gilla den så mycket att de tar min idé) så är jag också en del av bildnyttjandet. Den som själv blir inspirerad av andras konst och andras bilder. Jag har använt foton som jag lagt in i min  konst, två tavlor har jag gjort porträtt på två politiker, foton som jag omöjligt kunnat ta själv. Mitt sätt att lösa det har varit att inte sälja tavlorna. Under tiden har jag även följt en intressant rättsprocess om just detta, får jag som konstnär måla av andras foton, använda dem i min egen tavla och sen sälja den? Ja, det får jag om fotot är en del av ett verk och inte en ren avbildning.

http://www.sydsvenskan.se/2017-02-21/konstnar-fick-ratt-mot-fotograf

Jag kan förstå att fotografer blir irriterad på att konstnärer får ”sno” deras bilder. Men efter att jag varit i kontakt med BUS (Bildupphovsrätt) där jag får svaret att jag inte kan hindra någon att göra en Logo som uppenbart liknar min dalahäst då de förändrat den åt något håll… ja, då sitter både jag och fotografen i samma båt trots allt och jag kan tycka att då är det inte bara fotografer som blir utnyttjade, det blir vi alla som sysslar med bilder. Kanske lite bittert inlägg av mig, jag tycker inte den här grejen är så enkel..