Ofta får jag frågan från barn  -När blev du konstnär ? Den är ganska svår att förklara. Eftersom titeln inte är självklar, inte enligt mig i alla fall. I min värld är inte alla konstnärer bara för att de sysslar med ngt skapande.

Och varför tycker jag så? (och nu känner jag mig som en viktigpetter eller gnällig individ)

Jag har alltid tecknat och när jag gick på Estetiska programmet började jag måla. Gick tre år i konstskola och  efter det hyrde jag en lokal som blev min ateljé. Jag målade, målade, målade och hade utställningar och fortfarande var min titel på mig själv att jag var en en målare. Konstnär var stort och seriöst. Inget tidsfördriv utan ett måste. Konstnärer undersöker, klurar och känner med sin konst. En konstnär har satsat på utbildning eller använder sin fritid till måla för att lära sig själv och ständigt undersöka. Det finns ett driv inte ett tidsfördriv.

Jag var med en grupp på FB där diskuterades detta ämne. Vem har rätt att kalla sig konstnär. Det blev ofta hetsiga inlägg. Dom som jag ansåg var hobbymålare blev upprörda att deras konst inte togs på allvar och de som enligt mig är konstnärer, menade att titeln är ett begrepp på yrkeskunskap. Jag håller med. Konstnär är ngn som kan uppvisa en kvalité. Inte bara en bra tavla utan flertalet som är fungerande. Konstnärer har utställningar och har ett cv inom sin kategori.

Med dessa tankar i huvudet så tog det tid innan konstnärstiteln passade mig. Fast, det är klart, även det jag håller på med är inte tillräckligt konstnärligt i etablissemanget. Jag har inga högskolestudier, jag har ingen magister i konst. Jag har inte tillräckligt genomtänka och självklara verk. Men som min verksamhet är nu så är jag, enligt mitt eget godkännande en konstnär och jag är främst konstnär och sen jobbar jag som assistent. Jag vet var jag egentligen vill lägga all min tid. Jag vet vad jag vill göra som nästa projekt. Jag vet vilka frågeställningar som ligger i mitt bakhuvud. I min värld saknas bara mer tid 🙂

Med dessa ord skrivna vill jag inte trycka ner de som målar, jag vill att de fortsätter med sitt skapande. Jag vill att så många som möjligt tar sig tid och målar. Kalla dig konstnär om du vill, jag kanske håller med eller ifrågasätter det 🙂