Ofta får jag frågan från barn  -När blev du konstnär ?

Den är ganska svår att förklara. Eftersom titeln inte är självklar, inte enligt mig i alla fall. I min värld är inte alla konstnärer bara för att de sysslar med ngt skapande.

Och varför tycker jag så?

Jag har alltid tecknat och när jag gick på Estetiska programmet började jag måla. Gick tre år i konstskola och  efter det hyrde jag en lokal som blev min ateljé. Jag målade, målade, målade och hade utställningar och fortfarande var min titel på mig själv att jag var en just en ”målare”. Konstnär var och är stort och seriöst. Inget tidsfördriv utan ett måste. Konstnärer undersöker, klurar och känner med sin konst. En konstnär har satsat på utbildning eller använder sin fritid till måla för att lära sig själv och ständigt undersöka. Det finns ett driv inte ett tidsfördriv.

Jag var med en grupp på FB ”Svenska konstnärer” (den finns ej längre) där diskuterades detta ämne. Vem har rätt att kalla sig konstnär. Det blev ofta hetsiga inlägg. De som enligt mig jag var hobbymålare blev upprörda att deras konst inte togs på allvar. Och ja, det kanske är elakt att jag inte ser dem som konstnärer, men det är för att jag ser stora brister i deras uttryck. Man kan välja medvetet eller omedvetet att uttrycka sig på ett visst sätt i sin konst men oftast syns det att person som t.ex. målat, inte har grundkunskaperna.

I sånna här inlägg kommer alltid någon att påtala när apan målade, lite samma sak som när man bad vinprovare att tala om smakerna på ett vitt vin som de färgat rött och det blev helt fel.

Konstnär tycker jag att man har som titel när det är en stor del av ens liv,

när det inte finns några val, utan man har lagt pengar, energi och utbildning av olika slag för att förkovra sig i den konstnärliga världen. Sen kommer andra diskussioner om Vad är konst? Då kan jag rekommendera Ernst Billgrens bok med samma namn. Ypperligt rolig och utan enkla svar.

Det tog det tid innan konstnärstiteln passade mig. NU är jag en konstnär och jag är främst konstnär och sen jobbar jag som assistent. Jag vet var jag egentligen vill lägga all min tid. Jag vet vad jag vill göra som nästa projekt. Jag vet vilka frågeställningar som ligger i mitt bakhuvud. Jag kommer alltid leva med att skapa bilder av olika slag. I min värld saknas bara mer tid 🙂